Clinton eller Trump – Hur påverkas vi?

Efter ett år där kampanjfläktarna spridit vad som kastats in i dem lika skoningslöst som faktafrågorna lyst med sin frånvaro undrar många bland annat i Sverige:

  • Vad kommer vinnaren att göra?
  • Hur påverkar det mig?

Ett svep över världens medier visar spekulationer i legio.

Om Hillary Clinton vinner

img_3768

Utrikespolitik. Clinton anses någon mera hökaktig (offensiv) än Obama, men kommer sannolikt att fortsätta på hans väg, den väg hon stakade ut som utrikesminister: Ett USA som världspolis huvudsakligen på sina villkor med stabila relationer till allierade i NATO, Europa och Asien. Relativ ”business as usual” för världen.

Handel. Som utrikesminister var Clinton starkt för frihandel och frihandelsavtalet Trans Pacific Partnership (TPP) med tolv viktiga handelspartners kring Stilla Havet, exkl. Kina. Under valrörelsen har hon bytt fot och är nu skeptisk till TPP. Om inte detta är klassisk kampanjpopulism, så indikerar det risk för ökad amerikansk protektionism vilket kan drabba svenska företag och sysselsättning via Sveriges export där USA står som mottagare för ca 8 %.

img_3770

Börs. Marknaden älskar trygghet och förutsägbarhet, dvs. Clinton. Räkna med en lättnaden suck och något uppåt om Clinton vinner som väntat. På lång sikt beror allt på hur Clinton visar sig agera.

Miljö. Clinton bedöms fortsätta på Obamas inslagna linje med långsiktigt internationellt klimatsamarbete och inhemska klimatåtgärder.

Om Donald Trump vinner

img_3772

Utrikespolitik. Trump har visat en egensinnig inställning till frihet och demokrati när han hyllat Kinas hantering av dess medborgare vid upproret 1989. Även Putins styre har han visat uppskattning för. Trump anser också att Japan och Sydkorea i högre grad bör försvara sig själva, t ex genom att skaffa kärnvapen.

Trump har vidare sagt att han tycker att Europa bör försvara sig själva i högre grad och att han inte skulle sörja om NATO bröts upp. Om USA med sina 72 % av NATOs militärutgifter drog sig ur NATO skulle det skapa en ny säkerhetspolitisk situation i Europa och en försvagad europeisk position i förhållande till Ryssland.

Trump vill riva upp kärnvapenavtalet med Iran och han har lovat att ’“to back Putin 100% over Syria” och “bomb the hell out of America’s enemies.”’ Osäkerhet är bara förnamnet.

Handel. Om Clinton slirar en smula på frihandelsspåret så är Trump desto tydligare. Han förordar höjda tullar riktade mot kinesiska och mexikanska varor vilket riskerar att starta ett handelskrig, främst med Kina. Eftersom tullar inom GATT-avtalet där USA medverkar avser varor inte länder, kan alla länders varor drabbas när Trump siktar på Kina, inklusive Sveriges.

Trump har också kallat det ännu inte ratificierade frihandelsavtalet med Asien (TPP) för en katastrof och vill omförhandla NAFTA-frihandelsavtalet med Kanada och Mexiko. Risk för ökad amerikansk protektionism även med Trump, alltså. Och om man ska döma av uttalandenas styrka och omfattning är riskerna väsentligt större med Trump.

img_3773

Börs. Marknaden älskar trygghet och förutsägbarhet, dvs. inte Trump. Räkna med flera kortsiktiga procents nedgång även i Stockholm om Trump överraskande vinner. På lång sikt beror allt på hur Trump visar sig agera.

Ett betydande orosmoln på den långsiktiga himlen är att Trump föreslagit att USAs ska erbjuda (främst Kina och Japan) att köpa tillbaka den enorma amerikanska statsskulden med rabatt. I praktiken kan detta tolkas av världens ekonomiska aktörer som en amerikansk statsbankrutt i stil med Grekland, men så många gånger större att konsekvenserna för världsekonomin då blir oöverblickbara. Dollarn, inte någon Drachmer-lik valuta, är världens reservvaluta av en anledning – förtroende. Först ut ur börsen vinner…

Miljö. Trump anser att den globala uppvärmingen är ett påhitt och har lovat att frigöra de statliga pengar som avsatts för att motverka denna. En sådan utveckling vore ett monumentalt bakslag för det internationella klimatsamarbetet.

Epilog

Jag har liksom de flesta varit med om många amerikanska presidentval. Men jag har aldrig varit med om ett val där jag varit så ovillig att ära endera kandidaten min fiktiva röst. Jag avundas inte det amerikanska folket.

//Joachim Sandberg @joachimsa

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 7 =